Tinkamos lauko kepsninės pasirinkimas savo namams
Šiltesni mėnesiai kviečia leisti laiką lauke, ir nėra geresnio būdo tai padaryti, nei suburti šeimą ir draugus bei ruošti maistą ant lauko kepsninės. Lauko kepsninė yra bet kurios lauko virtuvės pagrindas. Dėl šios priežasties, svarbu pasirinkti kepsninę, kuria galėsi pasikliauti daugelį metų.
Patikima ir gerai suprojektuota lauko kepsninė perkels virtuvės šilumą į lauko erdvę ir suteiks geriausią skonį tavo ruošiamam maistui. Tačiau, kadangi rinkoje yra platus lauko kepsninių asortimentas, apsispręsti, kuri būtų tinkamiausia tau, gali tapti nesibaigiančiomis paieškomis, kurios gali būti ir nesėkmingos.
Jei ieškai lauko kepsninės, atitinkančios tavo poreikius ir nežinai nuo ko pradėti, mes tau padėsime. Šiame paprastame vadove paaiškinsime, kaip išsirinkti praktišką ir funkcionalią lauko kepsninę.
Iš kokių lauko kepsninių tipų galima rinktis?
Investavimas į tinkamą lauko kepsninę yra geriausias būdas pagerinti savo valgymo lauke patirtį. Nė vienas tipas nėra geresnis už kitą, nes visi jie turi savų privalumų ir trūkumų, priklausomai nuo to, kaip ketini juos naudoti. Dauguma lauko kepsninių yra nešiojamos, todėl jas nesunkiai galėsi perkelti ar vežtis į susibūrimus. Čia pateikiami pagrindiniai lauko kepsninių tipai pagal naudojamo kuro tipą.
Anglies kepsninė
Anglies kepsninė yra geriausias pasirinkimas, jei nori, kad tavo kepama mėsa įgytų natūralaus rūkymo skonio. Šioms lauko kepsninėms įkaisti gali prireikti daugiau laiko nei dujinėms, tačiau jos gali pasiekti aukštesnę temperatūrą, o tai reikalinga kepant kepsnius. Dėl aukštesnės temperatūros ir dūmų, anglies kepsninės yra itin tinkamos kepti kiaulieną, jautieną ir vištieną. Tačiau vis tiek gali jas naudoti ir gaminant subtilius patiekalus, pavyzdžiui, daržoves, dešrainius ir žuvį.
Kadangi anglies kepsninėse nėra temperatūros reguliavimo rankenėlių, temperatūros tiksliau reguliuoti negalima. Be to, anglies kepsnines išvalyti reikia daugiau laiko, tačiau daugelis vartotojų mano, kad skonis tai kompensuoja.
Dujinė kepsninė
Šios lauko kepsninės naudoja gamtines dujas arba propaną. Propano kepsninės yra populiaresnės nei dujinės, nes yra nešiojamos, pigesnės ir greičiau įkaista. Tačiau būtų geriau, jei turėtum ir gamtinių dujų tiekimo liniją, nes tai padės sumažinti bendras energijos sąnaudas. Pagrindinis dujinės kepsninės privalumas yra tai, kad ją lengviau naudoti, valyti ir greičiau įkaitinti nei anglies kepsnines. Be to, dujinės kepsninės neskleidžia daug dūmų, todėl jos yra geras pasirinkimas gaminant dešreles, vaisius, daržoves ir paukštieną.
Elektrinės kepsninės
Elektrinės kepsninės nenaudoja kuro, bet turi laidą, leidžiantį prijungti jas prie elektros lizdo. Šios kepsninės būtų puikus pasirinkimas tose vietose, kur neleidžiama naudoti medžio anglies ar dujų. Tačiau tai reiškia, kad tavo gaminamas maistas neturės tokio dūminio skonio. Elektrinė kepsninė ilgą laiką neturėjo geros reputacijos, tačiau pastaruoju metu tai pasikeitė. Šios kompaktiškos viryklės yra puikus pasirinkimas retkarčiais kepantiems ant grotelių. Be to, jos gamina maistą aukštoje temperatūroje.
Kamado kepsninės
Kamado kepsninės, pasižyminčios kiaušinio formos dizainu, yra universalesnės nei anglies kepsninės, todėl gali rūkyti, kepti ir kepti ant grotelių. Jos dažniausiai gaminamos iš keramikos, kuri išlaiko šilumą ir tolygiau kepa maistą. Kamado kepsninėse naudojama medžio anglis ir ventiliacija, leidžianti reguliuoti karštį, todėl gaminimas yra tolygus ir nuoseklus. Daugumoje įrenginių yra dviejų pakopų kepimo grotelės, kurios leidžia vienu metu gaminti daugiau maisto.
Rūkyklos
Nors kepsninė su anglimis gali tarnauti ir kaip rūkykla, speciali rūkykla sužavės tave savo skaniais šonkauliukais, kiauliena, lašiša ar šonine. BBQ entuziastai, norintys savo kepsniui suteikti dūminio skonio, žino, kad geriausias būdas tai pasiekti yra rūkykla. BBQ rūkykla taip pat gali rūkyti garnyrus, daržoves ir sūrius. Kai kurios rūkyklos turi programuojamus valdiklius, kad būtų galima tiksliai gaminti maistą, o kiti reikalauja sekti gaminimo procesą. Pastarasis laikomas autentiškiausiu rūkytų patiekalų ruošimo būdu.
Kokią medžiagą pasirinkti lauko kepsninei?
Dauguma lauko kepsninių, įskaitant elektrines, dujines, anglies kepsnines ir rūkyklas, yra pagamintos iš metalo. Taip yra todėl, kad gaminant maistą metalas gali atlaikyti aukštą temperatūrą. Įprasti modeliai dažnai dažomi milteliniu būdu arba dažomi juodai, kad būtų išvengta rūdžių, o šiuolaikiniai modeliai yra pagaminti iš nerūdijančio plieno. Aukštos klasės lauko kepsninės yra pagamintos iš aukštos kokybės nerūdijančio plieno, kurį labai lengva valyti.
Vienas iš svarbiausių faktorių, į kurį reikia atkreipti dėmesį perkant, yra kepsninės korpuso konstrukcija. Atkreipk dėmesį į tai, kaip pagamintas kepsninės korpusas. Jis turi būti pagamintas iš plieno ir užsandarintas aukštos kokybės suvirinimu. Žemiau apžvelgiame įvairias medžiagas, iš kurių gali rinktis įsigyjant kepsninę.
Ketus
Ketus yra pati populiariausia medžiaga kepsninėms gaminti. Tai geras šilumos laidininkas ir ilgiau išlaiko šilumą, todėl tau nereikia nuolat palaikyti kaitros. Be to, medžiaga yra labai tvirta ir ilgiau tarnauja. Be to, ant maisto išvysi tas kepsninės paliekamas žymes.
Nerūdijantis plienas
Pagrindinis nerūdijančio plieno grotelių privalumas – jos nerūdija. Tai reiškia, kad tau nereikės jaudintis, kad ant lauko kepsninės pateks vandens, nesvarbu, ar per klaidą palikai ją lauke, ar valant. Be to, nerūdijantis plienas yra tvirtesnis už daugumą medžiagų, todėl jis yra patvaresnis. Nerūdijančio plieno lauko kepsnines taip pat lengva valyti ir prižiūrėti.
Emalis
Ant emaliuoto plieno grotelių gali paruošti bet ką. Emalis paprastai yra apsauginis modelio sluoksnis, naudojamas metalui apsaugoti nuo rūdžių. Taigi, emalis suteikia papildomą apsaugą nuo nešvarumų ir spalvos pasikeitimo, kuris vyksta dėl aukštos temperatūros. Be to, emalį lengviau valyti. Tačiau būk atsargus ir nenaudok aštrių daiktų.
Chromas
Kitas puikus pasirinkimas yra chromo plieno grotelės. Tai palyginti yra pigiau nei kitos medžiagos. Chromo sluoksnis apsaugo metalą nuo rūdžių. Taigi gali išvalyti groteles nebijant korozijos.
Tinkamo kepsninės dydžio ir kepimo paviršiaus pasirinkimas
Lauko kepsninės dydis yra dar vienas svarbus dalykas, kurio negalima pamiršti. Norima užtikrinti, kad kepsninėje būtų pakankamai paviršiaus ploto maisto ruošimui. Ji taip pat turėtų būti universali, kad būtų galima kepti daugiau maisto produktų. Pagalvok apie reikalingų degiklių skaičių. Įsigyk kepsninę su bent vienu degikliu daugiau nei tau reikia. Štai keletas gairių, kaip pasirinkti tinkamą lauko kepsninės dydį.
Degiklio dydis
Pirmiausia reikia patikrinti degiklių dydžius. Tai padės nustatyti, ar jie pakankamai dideli, kad uždengtų kepimo vietą. Taip pat turėtum atsižvelgti į degiklių skaičių.
Patikrink, kokia yra maksimali pasiekiama bendra temperatūra
Geriausių lauko kepsninių maksimali bendra temperatūra turi siekti bent 316 laipsnių Celsijaus.
Ieškok papildomų šoninių degiklio priedų
Tai skirta tiems, kurie nori gaminti kelis patiekalus vienu metu. Gali pritaikyti nustatymus naudojant šią lauko kepsninę.
Atkreipk dėmesį į tai, kaip yra pagamintos grotelės
Plieninės kepimo grotelės yra tvirtos ir atsparios įbrėžimams ir deformacijai. Emalio plieno grotelės yra dar geresnės, pasitelkiant emalio galią, jos yra apsaugomos ir lengviau valomos. Ketaus grotelės yra geriausios iš jų, tolygiai šildančios ir gerai gaminančios maistą.
Lauko kepsninės priežiūros patarimai
Jei pirmą kartą įsigijai lauko kepsninę, tave gali šiek tiek gąsdinti tai, kad ją reiks išvalyti. Geros žinios yra tai, kad kepsninės valymas nereikalauja daug pastangų. Nepriklausomai nuo kepsninės tipo, po kiekvieno naudojimo turėsi ją šiek tiek išvalyti ir bent kartą per metus kruopščiai išvalyti. Štai keletas priežiūros patarimų, kaip išlaikyti puikią kepsninės būklę.
-
Išvalyk groteles
Kiekvieną kartą naudojant kepsninę grotelės liečiasi su maistu. Reguliariai ją valyk, kad ant grotelių nesikauptų bakterijos, riebalai ir nešvarumai. Grotelėms valyti naudok plieninį grotelių šepetėlį. Jei įmanoma, išimk groteles ir nušveisk jas iš apačios.
-
Išvalyk degiklio apsaugas
Kaip rodo pavadinimas, degiklio apsaugos apsaugo degiklį nuo nešvarumų ir riebalų. Antraip jie išsipurvina. Tačiau nešvari apsauga gali neleisti degikliams tinkamai veikti ir pernešti bakterijas ant gaminamo maisto. Geriausias būdas išvalyti degiklio apsaugą – nuimti ją nuo grotelių ir išvalyti inde su muiluotu vandeniu.
-
Pašalink nešvarumus ir šiukšles apačioje
Taip pat reikia švariai išvalyti dugną, kuris iš esmės surenka visas šiukšles ir riebalus. Nors tai neturi įtakos tavo gaminamam maistui, per daug šiukšlių gali lengvai užkimšti groteles. Taigi, pelenų dėklą reikia valyti kelis kartus per sezoną.
-
Išvalyk išorinį grotelių paviršių
Jei nori nustebinti savo svečius nepriekaištingu, kepsninėje ruoštu maistu, turėsi išvalyti ir jos išorę. Puikios žinios yra tai, kad tau nereikia naudoti techninių valymo metodų. Tau tereikia šluostės, muilinės ir vandens. Po to būtinai perbrauk ant grotelių drėgna šluoste, kad pašalintum muilo likučius, dėl kurių gali susidaryti dėmės ar rūdys.
Pirk lauko kepsnines vidaXL
Ieškai tinkamos lauko kepsninės? Čia, vidaXL, turime didelę aukščiausios kokybės lauko kepsninių kolekciją, sukurtą pagal tavo poreikius. Jos gali būti pagamintos iš įvairių medžiagų, skirtingų dydžių ir degalų tipų, kad tiktų kiekvienam. Net išrankiausi pirkėjai garantuotai ką nors ras mūsų kolekcijoje.